AKTUELNO

Ovo je česta promena koja se javlja kod žena svih uzrasta, najčešće posle tridesete godine života.

Dr Biljana Živaljević, ginekolog, rekla je za "Novo jutro" Televizije Pink da je endometrijalni polip dosta česta promena koja se javlja kod žena svih uzrasta, odnosno najčešće posle tridesete godine života.

- U najčešćem broju slučajeva to je benigna tvorevina, ali u nekom malom procentu može, naročito u starijem životnom dobu, maligno da alteriše. Kod žena koje su mlađe životne dobi ona predstavlja tehnički problem za zatrudnjivanje i tu moramo vrlo brzo reagovati. Kod starijih žena taj polip moramo da skinemo iz drugih razloga - objasnila je Živaljević.

Kako kaže postoje mnogi uzroci nastanka polipa, a uglavnom je hormonski zavistan i benigne prirode. Uglavnom ne postoje simptomi.

Foto: Printscreen

- Simptoma gotovo da nema. Uglavnom je krvarenje neuredno, produženo. Generalno ne pravi problem i može ultrazvučno da se verifikuje. Najbitnije je da on ne daje nikakve tegobe. Obično kada mlade žene krenu u ispitivanje svih uzroka steriliteta obično dođemo do problema polipa endometrijuma koji predstavlja tehničku prepreku jer ispunjava jedan deo šupljine materice - rekla je Živaljević.

Po njenim rečima tu je jako reagovati brzo i na pravi način. Danas postoje savremene metode uklanjanja polipa.

- Postoji takozvana histeroskopska polipektomija. Histeroskopija je jedna savremena procedura koja može biti terapijska i dijagnostička, gde se jednim malim optičkim instrumentom uđe u šupljinu matrice i kao na dlanu vidi sve. Dođe se do polipa i skine se polip, obradi ležište polipa. To se ambulantno radi - naglašava Živaljević.

Ona je rekla da je za hirurški zahvat potrebna priprema, u smislu da pacijentkinja ima uredne briseve i zahvat se obično radi nakon ciklusa.

Foto: Printscreen

- Zahvat se radi i u državnim bolnicama, gde mora da se legne, pa postoji određena procedura. Radi se uz lokalnu anesteziju, može i bez anestezije. Svaka peta, šesta žena ima endometrijalni polip. Mi se bojimo polipa kod starijih žena - ističe Živaljević.

Kako dodaje, postoji mogućnost povratka polipa.

- Zato je histeroskopija dominantna u ovom slučaju - kazala je Živaljević.

#Novo jutro

#Zdravlje

#Žena

'